Text Size

Artikelindex

 

 

18 De Chinees chinees

Wat Oskar niet gelukt is, namelijk een imperium te stichten in Puerto Rico, is de Chinees wel gelukt. Inmiddels is hij eigenaar van zes restaurants in het centrum. Hij gebruikt een strategie die model staat voor de verovering van China van de gehele wereld. Namelijk via het verborgene, geleidelijkheid en economische machtsmiddelen. Je zou de Chinees geen cent geven. De meeste Puertoriconezen weten vaak niet eens dat de Chinees eigenaar is van een restaurant laat staan van zes. Hij loopt in een van zijn zaken te bedienen. Hij lijkt de Spaanse inburgeringcursus cum laude doorlopen te hebben. Hij begroet gasten als zijn beste vrienden, informeert of alles goed is, knuffelt ze en zoent ze zelfs, wat een topprestatie voor een Chinees mag heten.

De Chinees is begonnen met een restaurant:Eat as much as you can voor 5,95 euro. De 100 gerechten die hij serveert lijken bijzonder gevarieerd van kleur, consistentie en samenstelling, maar een goede observator herkent al snel dat de meeste delicatessen bestaan uit vet, uien, aardappelen en bindmiddelen. De tweede zaak die de Chinees overnam maakte hij tot een ’concurrent’ ween strategisch hoogstandje. De ’concurrent’ bevond zich namelijk aan de overzijde van het voetgangersgebied. Eat as much as you can voor 6,95 euro. Wat suggereert dat deze zaak kwalitatief beter voedsel levert. De

werkelijkheid is echter dat het om hetzelfde voedsel gaat. De Chinees posteerde 2 binnenhalers voor de twee zaken die het doen voorkomen of ze elkaars grootste vijanden waren.

Daarna annexeerde de Chinees Los Molinos (1) deze zaak was naast de eerste zaak van de Chinees gelegen. Als eat as much volliep, begeleidde hij de overtollige klanten naar Los Molinos1 waar ze met hun bordje in de hand plaats konden nemen. Geloof het of niet maar diezelfde strategie paste de Chinees ook aan de ’overkant’ toe. Daar verscheen Los molinos 2. Officieel hebben de Los molinos restaurants, een Mexicaanse en een Argentijnse kaart. Maar een oplettend voorbijganger zag gasten net zo makkelijk een bordje aardappel-ui-vet mix verorberen. Natuurlijk moeten de drankjes voor een behoorlijke prijs apart afgerekend worden. Deze 4 zaken bevinden zich op het bovenste niveau van het centrum. De Chinees heeft op het onderste niveau ook al twee zaken overgenomen, die hij voorlopig onder eigen naam laat voortbestaan.

De Chinees heeft echter wel geïnvesteerd in ’binnenhalers’ Een ervan is een voormalige hooligan uit Manchester. Kaal dik hoofd,130 kg schoon aan de haak, van boven tot onder tatoeages, tot achterhoofd toe. Aan iedere hoek van de eetgelegenheid heeft hij een tafeltje met een enorm glas bier een asbak met brandende peuk, plekken die hij regelmatig bezoekt. Hij heeft onconventionele binnenhaalmethodes, hij sleurt namelijk iedereen naar binnen en vraagt of ze hetzelfde als de vorige keer willen gebruiken.

buffet

Slechts een enkele assertieve voorbijganger ontsnapt. De geraffineerde Chinees speelt de ’good cop’ door de hooligan te berispen en vraagt of de verbouwereerde gast iets wil drinken. Met het gevolg dat de meeste een uitgebreide maaltijd, uien, aardappelen en bindmiddel bestellen met een gepeperd prijskaartje